Общинският съвет почете Деня на Тракия и годишнина от превземането на Одрин

5С военен ритуал, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя във Варна бяха почетени Денят на Тракия и 106-та годишнина от превземането на Одрин по време на Балканската война. Сред официалните лица на церемонията, която се състоя на Паметник-портала на Осми приморски полк, беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя прие рапорта на командващия почетния караул и произнесе слово по повод годишнината.

„Няма битка, която да си струва цената на кръвта. Пазете мира, защото войната е смърт, а мирът – изцеление“, отбеляза Караянчева. „Докато се събираме и сближаваме, докато грешим и си прощаваме, ще пребъде народът български и неговата национална памет, дето ни огън я гори, ни ятаган я сече“, допълни тя.

„Сега, когато светът е разтърсван от конфликти, а физическите граници са по-преодолими отвсякога, когато мирът е все по-трудно постижим, орисията на тракийци е пример за стоицизъм и беззаветна любов към майка България“, каза председателят на Народното събрание.1

Но днес сме се събрали не само да честваме триумфа на бранното поле при Одрин, а и да си спомним за суровата съдба на тракийските бежанци, прокудени от родните си места, разорени и подложени на физическо изтребление през 1913-та, подчерта Цвета Караянчева. Скръбта не се лекува с мъст, а с опрощение, и това е урокът, който ни завещаха чедата на Тракия: „Не забравяй, но не отмъщавай!“, посочи председателят на парламента. Те ни заклеха да пазим националното си достойнство като  бащин завет и да съградим модерна, просперираща, европейска България, каза още Цвета Караянчева.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва, а с минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на воините, загинали в битката при Одрин. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

На церемонията присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, народни представители. Своята почит отдадоха общински съветници, районни кметове, дипломати, представители на различни институции, граждани.

Организатори на отбелязването са Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, Община Варна, Военноморските сили, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на ветераните от войните.

7   8

9   10

11   12