Общинският съвет утвърди тазгодишните носители на награда „Варна“

1828 личности и колективи с ярки постижения в сферата на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награди “Варна” за 2022 г. Номинациите бяха утвърдени с пълно единодушие от Общинския съвет.

Тазгодишният носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.

В категория „Изобразителни изкуства“ победители са Цветан Кръстев и екипът на галерия „Арт Маркони“, а в раздел „Архитектура“ – арх. Владимир Попов.

Индивидуалният приз в раздел „Театър“ отива при актьора Стоян Радев, а колективната награда – при Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър. Варненската опера получава признанието в категория „Опера“.

В раздел „Журналистика“ призьори са фотожурналистът Красимир Делчев и екипът на Регионален телевизионен център – Варна.12

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Кино“  тази година нямаше номинации. В категория „Литература“ беше предложен екипът на Държавен архив във Варна, но по желание на колектива номинацията беше оттеглена.

Трима професори и четири научни колектива са тазгодишните носители на награда „Варна“ в областта на науката и висшето образование.

Индивидуалната награда в сферата на хуманитарните науки и е за проф. д-р ист.н. Иван Русев, преподавател в Икономически университет – Варна. Колективният приз е за Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, който тази година празнува 60 г.

В областта на природните науки престижното отличие получават проф. д-р Теменуга Стоева и творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков от ВВМУ  „Никола  Вапцаров“.

Още два колектива от Военноморското училище ще бъдат отличени с награда „Варна“. Това са  творческите екипи с ръководители проф. д-р Юрий Дачев и проф. д.т.н. Николай Джагаров, които получават признанието съответно в сферата на обществените и на техническите науки.

Носителят на отличието в областта на обществените науки е проф. д.ю.н. Иван Русчев от Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър“. В сферата на техническите науки тази година няма индивидуален носител на наградата.

В системата на предучилищното и основното образование номинациите са 11. Трима ученици и трима учители ще получат индивидуални награди. С престижното отличие ще бъдат удостоени и колективите на пет варненски училища и детски градини.

Александър Русев от Първа езикова гимназия и Габриела Нейчева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ са „ученици на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Техният връстник Пьотр Нестеров от Спортното училище „Георги Бенковски“ е носител на приза „ученик на годината” в областта на професионалната подготовка.

„Учител на годината” в областта на обслужващите звена стана Галина Станишева, старши учител по музика и диригент на детски хор „Добри Христов“ в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна. Учителката по история и цивилизации в Първа езикова гимназия Нела Димова спечели наградата в категория „Учител на годината” в областта на средното образование. Христинка Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“, е победител в раздел „„Учител на годината” в областта на професионалната подготовка“.

Тази година в категориите „Учител на годината” в областта на предучилищното и основното образование нямаше номинации.

В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отива при ДГ № 38 „Маргаритка“  и ДГ № 23 „Иглика“. Отличието в  категория „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена е за екипите на III ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ  „Петко Р. Славейков“. Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е носител на наградата в категория „Колектив на годината” в сферата на средното училищно образование и обслужващите звена.

По традиция награда „Варна“ ще бъде връчена в навечерието на 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.