Определиха журито за награда „Варна“ в областта на културата

Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет определи състава на журито за присъждане на награда „Варна“ в областта на културата за 2017 г. Номинациите за престижните отличия ще бъдат оценени от седемчленно жури, в което ще участват част от миналогодишните носители на наградата.

Един от тях е известният в цял свят художник проф. Стоимен Стоилов, получил през 2016 г. голямата награда „Варна“ за цялостен принос в областта на културата. Носителят на приза за журналистика Наско Якимов и диригентът на женски народен хор „Цветница“ Атанас Илиев, който спечели наградата за популяризиране на българското фолклорно богатство, също влизат в състава на журито. Негов член ще бъде и Стефан Бояджиев, диригент на хора на Варненската опера, който е сред миналогодишните отличени с награда „Варна“ за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство. Своите оценки за новите кандидатури ще дадат още актьорът Стоян Радев и поетесата Елка Няголова. Според статута на наградата журито се оглавява от председателя на ПК „Култура и духовно развитие“ Даниела Димова.

Награда „Варна“ се връчва всяка година в навечерието на 24 май, като признание към културните творци на града за техните успехи и приноса им към развитието на културата и духовния живот. Призът се присъжда в разделите: литература; визуални изкуства; театър; музика; опера; танц; кино; публицистика и журналистика; архитектура; художествен превод; организация за подпомагане и популяризиране на културата и изкуствата.

По време на днешното заседание бе изслушан доклад за мониторинг и оценка на проекти, спечелили финансиране по фонд „Култура” на Община Варна за 2016 година.