133 години от създаването на Представителния духов оркестър на ВМС

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов поздрави Представителния духов оркестър на Военноморските сили по повод 133-та годишнина от създаването му.

„Тази годишнина е основание за гордост, повод за равносметка и оценка на изминатия път. Днес, благодарение на ентусиазма и неуморния ви труд, оркестърът може да се похвали с богат музикален репертоар и респектираща биография, включваща хиляди национални и международни изяви.

Неслучайно той е една от емблемите на града ни и въпреки трудностите през годините успя да съхрани почитта на българите и да бъде желан участник в престижни прояви.

Използвам повода, за да изразя уважението си към вашия професионализъм и всеотдайност. На всички желая здраве, нови вдъхновения и нестихващи аплодисменти! Продължавайте да пишете достолепната история на Представителния духов оркестър на Военноморските сили!“, се казва в поздравителния адрес на Тодор Балабанов.

На днешната дата през 1884 г. е поставено началото на Флотския духов оркестър. Той е вторият щатен оркестър в Българската войска. Създаден е към Дунавската флотилия в Русе, но през 1899 г. е преместен във Варна заедно с флотското командване. Първият диригент е чехът Франц Минарек, а днес начело на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов.