Осигуряват финансиране за важни инфраструктурни проекти във Варна

11Важни инфраструктурни проекти ще бъдат изпълнени във Варна с дългово финансиране. След дискусия в зала „Пленарна“ местният парламент одобри поемането на дългосрочен общински дълг в размер на 29,4 млн. лева за реализация на обектите, за които държавата не осигури финансов ресурс.

Общината ще инвестира 12,6 млн. лева в благоустрояване на междублокови пространства в район „Владислав Варненчик”. С 11 млн. лева от заема ще бъде извършена реконструкция на улица „Девня” –  в участъка между булевардите „Атанас Москов” и „Република“. Около 5,7 млн. лева ще бъдат вложени в ремонта на бул. „Атанас Москов” – от кръговото кръстовище под магазин „Метро” до улица „Кольо Фичето”.

Съветниците одобриха тегленето и на още един заем – той е краткосрочен в размер на 7,8 млн. лева. С него ще бъде платен дължимият ДДС за доставката на новите електробуси по проекта за екологично чист транспорт на Варна, до възстановяването на средствата от НАП.

Местният парламент гласува също допълнително финансиране в размер на 188 хил. лева за реконструкция и модернизация на варненския зоопарк. Със средствата ще бъде завършен ремонтът на секторите за вълци и средноголеми котки.15

С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си за дофинансиране за строително-ремонтните дейности за приемната на Онкоболницата във Варна. Ремонтът беше включен в тазгодишната капиталова програма на общината, но заради инфлацията и скока на цените на строителните материали се наложи актуализация на първоначално гласуваната сума с 359 хил. лв.

Други 60 хил. лв. ще бъдат предоставени на варненската МБАЛ „Света Анна“ за неотложен ремонт на отделението по детска хирургия, което е морално и материално остаряло и поставя под риск лекуваните деца.

Общинският съвет даде съгласието си за подписване на споразумение с Областно пътно управление – Варна за съвместно финансиране на поддържането на републиканските пътища в чертите на града през 2023 г. Агенция пътна инфраструктура ще осигури 141 хил. лева, от които 92 700 лв. са за текущи ремонти, а 48 400 лв. за зимно поддържане. Общината ще предостави средствата до пълния размер на съответните дейности.

С решение на местния парламент ще бъдат отпуснати близо 200 хил. лева за закупуване на гориво на част от културните институти във Варна. Общината ще плати 40 тона гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и 19 тона за Кукления театър.