Откриха бюст-паметник на ген. Иван Колев

19Варна вече има бюст-паметник на генерал Иван Колев – един от героите за национално обединение, участвал в три войни, без загубена битка, свързал съдбата си и с нашия град.

Монументът бе открит на тържествена церемония, на която присъстваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и много общински съветници. Сред официалните лица бяха кметът Иван Портних, областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на различни институции.

Свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия освети новия паметник, след което в знак на почит с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя.

Откриването се случи в паметния за България 25-ти септември, когато отбелязваме годишнина от освобождението на Южна Добруджа. Събитието е част от честванията по повод 160-годишнината от рождението на българския герой.

Паметникът бе издигнат по инициатива на сдружение „Български родолюбци“ и с подкрепата на Община Варна и Общинския съвет, който с голямо мнозинство одобри отпускането на финансови средства за изграждането на монумента.

Негов автор е бележитият варненски скулптор и носител на голямата награда „Варна“ за 2023 г. Живко Дончев.

 

11 1
2 5
13 18
12 8
16 21