Сградата на ДКЦ „Чайка“ е изцяло реновирана

1Сградата на ДКЦ „Чайка“ във Варна придоби изцяло нов облик. Обновеният диагностично-консултативен център днес бе разгледан от кмета Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, неговия заместник Христо Атанасов, евродепутата Емил Радев, представители на общинската администрация.

В ремонта са инвестирани 1,65 млн. лева, осигурени по програма Jessica. В рамките на седем месеца са подменени ВиК и ел. инсталацията, дограмата, настилките. Поставена е външна топлоизолация и хидроизолация на покрива, осигурена е газификация с отопление на парно. С част от средствата са купени три нови ехографа – апаратура, която доскоро ДКЦ „Чайка“ е ползвала под наем. „Следващата стъпка да е да преасфалтираме паркинга и да кандидатстваме за изграждане на соларна система“, заяви управителят на лечебното заведение д-р Румен Димов. Той е поясни, че това е първият основен ремонт на сградата от нейното откриване през 1968 г.

Кметът Иван Портних поздрави мениджърския екип, благодарение на който Варна има изцяло преобразен диагностично-консултативен център – не само като сграден фонд, но и като  медицинско обслужване и резултати. От губеща структура само за няколко години ДКЦ „Чайка“ се превърна във финансово стабилно и развиващо се лечебно заведение.

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов изрази надежда, че останалите диагностично-консултативни центрове във Варна ще последват примера на ДКЦ „Чайка“. „Общинският съвет и Община Варна винаги са помагали и вярвам, че и занапред ще продължат да оказват подкрепа, но инициативата за подобряване на средата трябва да е мениджърските екипи. Те трябва да търсят варианти за финансиране, включително с кандидатстване по проекти, а не само да разчитат на местната хазна“, заяви Балабанов.

7   thumb7_IMG-20230927-WA0019