Празнуваме 143 години от Освобождението на Варна

0Днес се навършват 143 години от освобождението на Варна. На 27 юли 1878 г. се случва едно от най-значимите събития – генерал Столипин и воденият от него XIV Брянски полк влизат в града, с което се отваря нова страница в историята на Варна и нов етап в развитието на българската държава.

Празника уважи председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който  поднесе цветя пред паметника на руските воини в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“. Венци и цветя бяха положени също от зам.-кмета на община Варна Пейчо Пейчев, началника на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на институции, политически партии и граждани. Заради  извънредната епидемична обстановка не беше организирано общоградско честване, а всеки самостоятелно

По случай празника от  20:30 ч. на пл. „Независимост“ ще започне симфоничен концерт. В програмата са включени арии, дуети и ансамбли от П. Хаджиев, И. Калман, К. Вебер, К. Сен-Санс и др. в изпълнение на оркестър и солисти от Държавната опера във Варна с диригент Стефан Бояджиев.

2  3