Във Варна кръстиха първия български военен научноизследователски кораб

8България излиза на научната морска карта на света. Това става възможно с първия български военен научноизследователски кораб, който от днес – Деня на Св. Седмочисленици, носи името „Св.Св. Кирил и Методий”. Кръстница на плавателния съд стана номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова.

Тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд се състоя в Пункт за базиране – Варна. На церемонията присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Плавателният съд  ще бъде използван за националните антарктически експедиции, както и за научноизследователски дейности в Черно море и Световния океан. Корабът ще осигурява също практиките на курсанти и студенти от ВВМУ и други морски образователни институции.

Той е собственост на консорциум, в който влизат Военноморското училище „Никола Й. Вапцаров”, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт.

За името на кораба беше организиран конкурс. От всички над 250 предложения комисия избра плавателният съд да бъде кръстен „Св. св. Кирил и Методий“.

3   4

2   10