Председателят на ОбС се включи в тържеството по случай 102 години подводно плаване

9Председателят на ОбС Тодор Балабанов се включи в тържеството, с което във Варна бе отбелязана 102-та годишнина от началото на подводното плаване в България и бе открита реставрирана сграда на Щаба на Военноморските сили. На церемонията пред паметната плоча на контраадмирал Иван Вариклечков – първия адмирал, командвал флота, присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът Иван Портних, районните кметове, офицери от ВМС, ветерани, бивши подводничари. В знак на почит те положиха венци и цветя.

Домакинът на събитието – командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, съобщи пред присъстващите, че е подписан договор за предоставяне на един вертолет “Дофин“ на военноморска база „Чайка“. Военноморските сили трябва да получат новия хеликоптер в рамките на следващите 18 месеца. Допълнително обучение на летците и апаратура няма да са необходими, защото летателният апарат има същите качества като хеликоптерите „Пантер“, които Военноморските сили имат в състава си, уточни контраадмирал Петев.1

Изследователят на градската история Християн Облаков разказа интересни факти за сградата на Щаба на Военноморските сили. Построена на границата между 19-ти и 20-ти век в самия център на тогавашна Варна, тя е била връзката между жп гарата, пристанището и площад „Независимост“. Нейни собственици са били двама братя арменци, дошли от Цариград. В над 100-годишнината й история в сградата винаги е кипял живот – в нея са се помещавали кантори, Варненската популярна банка и др., добави Облаков.

3   4

5   8

6