Възможности за развитие чрез цифровизация дискутираха днес във Варна

P1160475Диалог на тема цифровизация и възможностите, които тя предоставя за растеж на регионите, се проведе днес във Варна. Срещата бе организирана от Мария Габриел – еврокомисар, отговарящ за въпросите на цифровата икономика и цифровата общество и  Емил Радев – член на Европейския парламент от групата на ЕНП. Сред официалните гости на срещата бяха Тодор Балабанов – председател на Общински съвет – Варна, Иван Портних – кмет на община Варна  и областния управител Стоян Пасев.

Чрез дискусия и активен граждански диалог бяха повдигнати актуални въпроси свързани с дигиталните компетенции, които е необходимо да притежават европейските граждани,  новите директиви за лични данни, предстоящата директива Е-privacy, кибер-престъпността и въпроси относно мястото на Варна на картата на дигиталните процеси в Европа.

Еврокомисарят Мария Габриел категорично заяви, че градът ни е един от най-активните, когато говорим за дигитализация и припомни, че Варна е първия дигитален иновационен хъб в България. „Варна е част от нашата стратегия за цифровизация на индустрията. Това е стратегия, за която разполагаме с 500 млн. евро бюджет.  Цифровизацията е нещо, в което виждаме възможност заP1160473 растеж, възможност за предоставяне на нови услуги, които да улесняват ежедневието на хората и възможност за нови работни места.“, добави тя. Според изнесените от г-жа Габриел данни, основни цифрови умения притежава едва 37% от работната сила на Европа, а след 2020 г. 90% от работните места ще изискват такива умения“. „На сайта на Европейската комисия е публикуван план за цифрово образование, който касае образованието в най-ранна детска възраст. В него са залегнали инициативи, чрез които младите хора да се докоснат до програмирането и до предприемачеството. Виждаме, че благодарение на усилията да се говори повече по темата и тя да бъде поставена на приоритетно място, има и резултат. Но за мен  голямото предизвикателство  е да сме мобилизирани всички, от местното до европейско ниво, така че да предоставим възможност максимален брой хора да получат цифрови умения.“, сподели г-жа Габриел.

  P1160470P1160512 P1160467   P1160462