Председателят на Общинския съвет се включи в дискусията „За по-чиста Варна“

11Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се включи в дискусията „За по-чиста Варна“, който се състоя днес в морската столица. Домакин на събитието бе кметът Иван Портних, а участие в него взеха министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов, областният управител Стоян Пасев, представители на туристическия бранш и бизнеса.

В рамките на форума бе съобщено, че има ръст на туристите във Варна и спад на нарушенията по плажовете. Увеличението на гостите е с 8%, като вече се наблюдава интерес и към следващия летен сезон, изтъкна министър Ангелкова. По думите й резултатите, които се постигат в туризма, трябва да бъдат надградени и устойчиви. „Устойчивост се гарантира само когато предлагаме качество на туристическия продукт“, посочи Ангелкова.P1100276

Ръстът на туристите до известна степен се дължи и на мерките за по-чист туризъм, които се прилагат през последните години. Една от тях е широкото изграждане на пречиствателни станции. „Във Варна и региона пречистването на водите е покрито над 90%“, съобщи министър Нено Димов и добави, че наесен започва работата по разширението на ПОСВ „Златни пясъци“.

Други теми на форума бяха правилата за разделно събиране на отпадъците в курортите и туристическите зони по време на активния летен сезон, както и промените, свързани с биоразградимите отпадъци в хотели и заведения.

P1100289   P1100297  P1100287