Премиерът Бойко Борисов: Варна вече изпреварва Бургас

Премиерът Бойко Борисов_ Варна вече изпреварва Бургас-IMG_8911Варна вече изпреварва Бургас по развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на първа копка на разширението на бул. „Васил Левски“ в морския град. С реализацията на проекта – най-мащабният след изграждането на Аспарухов мост, ще се облекчи трафикът в града. Плановете са работата да приключи на празника на Варна следващата година.

„Уверен съм, че при една мека строителна зима този обект догодина ще е готов. Варна е морската столица и затова подхождаме по този начин, за да се реши сериозен проблем“, посочи премиерът Борисов.

На старта на ремонтните дейности присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов и министрите Николай Нанков, Владислав Горанов и Ивайло Московски. Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев, шефът на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, депутати също наблюдаваха началото на изпълнението на стратегически важния проект на стойност 75 млн. лева.Премиерът Бойко Борисов_ Варна вече изпреварва Бургас-IMG_8942

Кметът Иван Портних благодари на премиера и правителството за подкрепата им в решаването на сериозния проблем с трафика. „Днес е изключително важен ден, защото стартираме един от най-мащабните инфраструктурни  проекти за последните десетилетия. Вярвам, че след една година Варна ще се радва на коренно променена инфраструктура“, каза кметът.

Проектът обхваща района от кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Подвис“ и ул. „Брегалница“, до крайбрежната ул. „Девня“. Предвижда се разширяване на булеварда, който ще стане с две платна с по три ленти, и с две локални платна с по две ленти. Ще бъдат изградени 6 рампи за вливане и отливане от булеварда към обслужващите платна. Пресичането на ул. „Прилеп“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Сливица“, бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава под тях. Така той ще изпълнява предназначение на скоростно трасе.20767766_10209797486760500_3036953691749979973_n

Вторият инфраструктурен проект, подкрепен от правителството, е изграждане на продължение на бул. „Сливница“ – в участъка между бул. „Янош Хуняди“ и бул. „Атанас Москов“, както и качване на АМ „Хемус“. Целта е извеждане на тежкотоварния трафик от магистралата директно към пристанището.

Днес бе даден старт и на реконструкцията на ул. „Мара Тасева“ в „Аспарухово“. Това е първият пътен инфраструктурен обект от инвестиционната програма на Община Варна по ОП „Региони в растеж“.

Строителството, което е на стойност около 6 млн. лв., предвижда реконструкция на трасето в обхват от бул. „Първи май” до бул. „Народни будители”, с изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега канал море-езеро, изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи, обясни Иван Портних.Премиерът Бойко Борисов_ Варна вече изпреварва Бургас-IMG_8927