Проектът за нова сграда на библиотеката готов до лятото

Проектът за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде готов до лятото, след което ще започнат процедурите за избор на изпълнители. Това стана ясно днес по време на изложба с 11-те наградени проекта, избрани от международния конкурс, организиран от Община Варна. В надпреварата участваха 370 предложения от цял свят.
Изложбата бе открита във фоайето на библиотеката от кмета Иван Портних, Емилия Милкова, директор на библиотеката, и Тодор Балабанов – председател на ОбС. Поздравителен адрес бе изпратен от Емил Радев, евродепутат и посланик на библиотеките по света.
„В Деня на народните будители поздравявам целия екип на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за грижите и всеотдайността, с които съхраняват книжното богатство на Варна! Спомням си първите разговори с г-жа Емилия Милкова, които ни обединиха, че искаме да създадем не само нов дом за книжния фонд на града, но и модерно културно пространство за различни събития. Днес равносметката показва, че заедно извървяхме голяма част от този път. Организирахме международен конкурс, в който се включиха водещи архитектурни студия  от цял свят, защото бяха вдъхновени от Варна. Вярвам, че колегите от холандското студио, които спечелиха първото място, ще предадат бързо проекта, за да можем да започнем строителството през 2018 г. В историята на града ни има събития, в които чуждестранни творци с помощта на варненци създават знакови обекти. Например- Морската градина, дело на чешкия паркостроител Антон Новак! Затова сме европейски град, в който традиции и новаторство вървят ръка за ръка“, каза кметът.