Съветници посетиха приюта за бездомни кучета на фондация „Лъки Хънт“

12Съветниците от ПК „Обществен ред и сигурност“ към Общински съвет – Варна  посетиха приюта за безстопанствени кучета на фондация „Лъки Хънт“. Целта бе да се запознаят на място с условията и грижите, които се полагат за животните без дом.

Неправителствената организация, която миналата година временно пое грижата за бездомните кучета на Варна,  предлага помощта си за справяне по хуманен начин със скитащите се четириноги. С дългогодишния си опит и с кадровата и техническата си обезпеченост  „Лъки Хънт“ е готова да помогне на общината за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Има изготвен проектодоговор за съвместна дейност между общинската администрация и фондацията, който общинските съветници предстои да обсъдят на предстоящо заседание на комисията. Ако документът бъде подписан, Варна ще бъде първата община в България със съвместен проект с организацията за защита на животните.

Съветниците разгледаха приюта, който се намира в индустриалната зона на Девня. Простира се на площ от около 6 дка, разделени на няколко двора, в които четириногите се разхождат напълно свободно. Лицензиран е да приюти 300 кучета с възможност за повишаване на капацитета при необходимост.

Към приюта има амбулатория, която членовете на комисията също посетиха. Клиниката е на европейско ниво, разполага с операционна, включително с лабораторно оборудване за кръвен анализ и апарати за образна диагностика. Има два стационара с капацитет 24 клетки и отделно обособено карантинно помещение, намаляващо опасността от разпространение на заразни болести.3

„Лъки Хънт“ разполага и с мобилна амбулатория. Тя може да бъде откарана навсякъде в рамките на областта и да се използва за овладяване на популацията, тъй като в нея могат да се извършват кастрации едновременно от двама лекари. Така се пестят средства и време за извозване на животните до стационарната амбулатория. Доказана е възможността за кастрация на над 20 кучета на ден.

„Работим в тясна връзка с водещи специалисти в областта на ветеринарната хирургия, сред които проф. Иван Борисов в Тракийския университет в Стара Загора. Сътрудничим си и с редица европейски ветеринарни университети“, разкри пред съветниците основателката на фондацията Светлана Хънт. По думите й има и разработена програма за осиновяване на национално и международно ниво, предимно на кучета от община Варна.

4„Лъки Хънт“ се ангажира да осигури здравословна среда за животните, включително кастрация, обезпаразитяване и ваксинация.  Предвижда се до края на годината да бъдат кастрирани 400 кучета. Организацията ще даде подслон на кучета бебета и ще се погрижи за агресивните четириноги.  Другата голяма цел е да организира информационни кампании съвместно с общината с цел ограничаване случаите на изоставане на домашни любимци.

След въпрос от съветници стана ясно, че общинският кучкарник в с. Каменар, който в момента е затворен, ще се ползва само кампанийно за акции по кастрация на животните. Заради лошите условия там кучета няма да се настаняват.

Фондация „Лъки Хънт“ разполага в землището на с. Кипра с още един голям терен, снабден с вода, ток и водоем за горещите летни месеци. Върху площ от 150 дка се предвижда обособяване на селище приют, в което кучетата ще живеят в защитена и свободна среда. Има идея всички общини в областта да обединят усилия за изграждане на общ регионален приют.

6 7
8 19
9 11
13 10
1 17
16 18