Стартираха ремонтите в две варненски училища

12Със символични първи копки започнаха ремонтите в две варненски училища. Стартът на строителните дейности бе даден в СУ “Найден Геров“ и ОУ “Св. Княз Борис I” в кв. “Владиславово”. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, зам.-кметът Христо Иванов, директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна Лилия Христова, народният представител Таня Петрова и др.

Учебните сгради се обновяват по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Двете училища са част от 10-те обекта от образователната инфраструктура, които предстои да бъдат основно ремонтирани с над 16 млн. лева. Пет от учебните заведения са с готови проекти, а другите пет са на етап инженеринг, заяви Лилия Христова, ръководител на мащабния проект.

В СУ “Найден Геров“, в което имаше пропукване на сградата, ще бъде извършено конструктивно укрепване. Сградата ще бъде санирана и изцяло ще промени облика си. „Ще има много по-приветлив и функционален външен вид“, каза в приветствието си зам.-кметът Христо Иванов.6

Нова и модерна визия ще има също Първо основно училище в кв. „Владиславово“. Там освен ремонт на зданието се предвижда и благоустрояване на дворното пространство. И в две училища ще бъде осигурена достъпна среда за деца със специални образователни потребности и хора с увреждания.

Строителните дейности в СУ „Найден Геров“, ОУ „Св. Княз Борис I“ и в СУ „Димчо Дебелянов“, чийто ремонт стартира миналата седмица, трябва да приключат за началото на учебната година 2018/2019.

Останалите училища, включени в мащабния проект, са СУ „П. Яворов”, ОУ „Константин Арабаджиев”, ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Никола Baпцаров“. Ремонтът в СУ „П. Яворов” ще стартира след приключване на дейностите в ОУ „Св. Княз Борис I“, тъй като е планирано учениците да бъдат временно преместени в новоремонтираното училище.

1   2

6   7

8   9

10   13