12 са окончателните номинации за награда „Варна“ в областта на културата

P108093212 са окончателните номинации за награда „Варна“ за 2018 г. за ярки постижения в областта на културата. Това стана ясно след заседание на журито за присъждане на отличието.

От първоначално одобрения списък отпаднаха трима души, тъй като не са получили необходимия брой гласове от 7-членното жури. Съгласно статута за присъждане на награда „Варна“ в областта на културата окончателното решение се приема с тайно гласуване и мнозинство от две трети гласове.

На първото заседание гласуването отново бе тайно, но решението за номинациите бе взето с обикновено мнозинство.

Окончателните номинации за награда „Варна“ за 2018 г. за ярки постижения в областта на културата са:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”:

Валери Петров Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

І. ЛИТЕРАТУРА

 Панко Кирилов Анчев – за издаденото литературно – критическо изследване „В зоната на разпада“ (романите на Ф. М. Достоевски).

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Петков Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

ІІІ. ТЕАТЪР

  1. Симеон Стефанов Лютаков – за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в „Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора.
  2. Цветина Петрова Иванова – за блестящо изпълнение в премиерната за България постановка „Влюбеният Шекспир“ от Ли Хол в ролите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

ІV. МУЗИКА

  1. Духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригенти капитан III ранг Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов – оркестърът има 134 – годишна история, всяко тяхно участие в тържество и събитие предава особена значителност и внушителност.
  2. Константин Георгиев Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.

V. ОПЕРА (изпълнителско изкуство) 

Балетния състав на Държавна опера, ТМПЦ – Варна  – за екипа, реализирал балета „Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.

VІ. ТАНЦ 

  1. Милена Петрова Попова – хореограф, педагог и ръководител на балет „Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа.
  2. Академичният танцов театър „Черноризец Храбър” с художествен ръководител проф. Петър Атанасов – за постижения в танцовото изкуство.

VІІ. КИНО

Екипът на БНТ Варна – за документалния филм „Около света за 202 дни“, сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева, посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли“.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Няма номинации.

ІХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Емилиян Димитров Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ Варна „№ 1 – туризмът“ – „Светският блясък на Варна“ и „Варна време за шоу“.

Решението на журито се утвърждава от Общинския съвет по предложение на ПК „Култура и духовно развитие“.