Общинският съвет се събира на редовно заседание

3Общински съвет – Варна се събира на редовно заседание, което ще започне в 10:00 часа в зала „Пленарна“ . В предварителния дневен ред са включени 10 точки.

Част от темите на сесията са посветени на обществения транспорт в града. Съветниците ще решат дали да се удължи работното време на няколко автобусни линии през активния туристически сезон. На обсъждане ще бъде подложено и предложението за въвеждане на безплатен транспорт за учащи, пенсионери и хора с увреждания. Намаляването на цените на абонаментните карти за пътуване от Варна до съседни села и курорти също е включено в дневния ред.

Община Варна иска да придобие за управление от държавата Раннохристиянския манастир в местността Джанавара край Варна. За да се открие процедура по придобиване, е необходимо съгласието на местния парламент. Съветниците ще разгледат и искане за безвъзмездно прехвърляне от държавата на общината на собствеността върху бившето помощно училище „Братя Миладинови“.

Предвижда се и приемане на правила за условията и реда за кандидатстване, финансиране и отчитане на социалните предприятия, които ще бъдат подпомогнати със средства от създадения за тази цел общински фонд.

Отпускането на еднократни социални и здравни помощи, както и на средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми също е включено в дневния ред.

По традиция заседанието ще завърши с дискусия с гражданите.

Пълният дневен ред е публикуван на сайта на Общински съвет – Варна, секция „Заседания“. Сесията ще се излъчва в реално време през YouTube канала на институцията.