Варна празнува

3В деня на Свето Успение Богородично Варна отбелязва своя официален празник. По традиция началото бе поставено с тържествена архиерейска Света литургия, отслужена в Катедралния храм “Успение Богородично” от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Веднага след това бе вдигнат тържествено флагът на града на пл. “Св. Св. Кирил и Методий”.

В събитията, чийто домакин е кметът на Варна Иван Портних, се включиха председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов и много общински съветници. Сред официалните лица бяха областният управител Андрияна Андреева, евродепутатите Емил Радев и Александър Йорданов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, районни кметове, представители на  различни институции.

Празникът продължава с богата празнична програма, организирана от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия. През целия ден са организирани множество концерти, културни и спортни събития. Новото тази година е, че за първи път за празника се организира и специално авиошоу с отбора по въздушна акробатика „Ястребите на Румъния“.  Ако времето позволява, жителите и гостите на морската столица ще могат да наблюдават безплатно въздушната демонстрация с пет самолета “Extra 300” най-добре от района на Морската гара Варна около 19:00 часа.19

От 20:00 ч. на сцената на Летния театър по традиция кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет ще връчат високите звания и отличия „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.

Концертът на свободната зона на пристанището ще бъде от 21:000 часа с участието на  изпълнителите Александър Петров, Виктория Благоева, Deep Zone All Stars, DARA, 100 KILA, и гост-звездата от Австралия – Faydee.

Регата „Кор кароли“ ще може да се наблюдава от залива, а на Морска гара ще бъде организирано и изпращане на Павлин Надворни за участието му в регата „Global Solo Challenge”.

От 23:00 ч. небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря.

16   6

15   4