Варна празнува с богата програма

222Варна празнува! В деня на големия християнски празник – Свето Успение Богородично, морската столица отбелязва и своя официален празник.

Денят започна с тържествена архиерейска света литургия в катедралния храм „Свето Успение Богородично“, където се стекоха стотици вярващи. Службата отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

На площад „Св. Св. Кирил и Методий” беше издигнат флагът на Варна, след което тръгна литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

Сред официалните лица на церемонията бяха областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители, районите кметове, много общински съветници.

Празникът продължава с богата празнична програма, организирана от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

От 15:00 ч. до 19:00 ч. до Аквариума са предвидени образователни игри за водния свят, чийто организатор е световната природозащитна организация WWF. От 18:30 ч. Богдан Томов ще пее за децата на сцена „Раковина“ в Морската градина.

В 20:00 ч. е началото на тържествения концерт по случай Деня на Варна, на който ще бъдат връчени почетни звания и отличия. На сцената в Летния театър ще излязат ансамбъл „Варна“, камерният ансамбъл “Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния”, квартет “Светоглас”, Донко Марков и група “Вакали”.

В същия час – 20:00, ще започне и празничният концерт на свободната зона на пристанището.. В него ще се включат хип-хоп формацията Connection Crew, победителят от „Гласът на България” Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев – Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група „Julian’s Laughter”, Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и TITA. Водещи на събитието ще бъдат Дамян Попов и Мария Накова – Миа, а кулминацията на вечерта ще е участието на гръцката звезда Claydee.

От 20:30 часа е традиционният концерт на пл. “Независимост” със солисти и оркестър на Държавната опера. Диригент тази година ще бъде Мартин Пантелеев.

Час преди полунощ ще започнат лазерно шоу и празнична многоцветна заря, която за първи път ще бъде изстрелвана от морето. Успоредно с това пироефекти ще има и от кея на Военноморската база. Най-доброто място за гледане на зарята ще бъде зоната край Морската гара.