Връчиха награди “Варна” за 2022 г.

6В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, бяха раздадени награди „Варна“ за 2022 г. Престижните отличия връчиха зам.-кметът Коста Базитов и председателят на комисията по наука и образование към Общинския съвет проф. Антоанета Цветкова на тържествена церемония в Юнашкия салон. В препълнената зала, в присъствието на районни кметове, общински съветници, директори на дирекции, ректори на университети, представители на различни институции, граждани, бяха удостоени 28 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието.

Тазгодишният носител на голямата награда „Варна“ е археологът Александър Минчев за дългогодишната му работа и цялостния му научен принос към националната култура в областта на античната и тракийска археология, раннохристиянската история и изкуство.7

В категория „Изобразителни изкуства“ победители са Цветан Кръстев и екипът на галерия „Арт Маркони“, а в раздел „Архитектура“ – арх. Владимир Попов.

Индивидуалният приз в раздел „Театър“ отиде при актьора Стоян Радев, а колективната награда – при Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ и на Държавния куклен театър. Варненската опера получи  признанието в категория „Опера“.

В раздел „Журналистика“ призьори са фотожурналистът Красимир Делчев и екипът на Регионален телевизионен център – Варна.

Трима професори и четири научни колектива са тазгодишните носители на награда „Варна“ в областта на науката и висшето образование.

8Индивидуалната награда в сферата на хуманитарните науки и е за проф. д-р ист.н. Иван Русев, преподавател в Икономически университет – Варна. Колективният приз е за Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, който тази година празнува 60 г.

В областта на природните науки престижното отличие получиха проф. д-р Теменуга Стоева и творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков от ВВМУ  „Никола  Вапцаров“.

Още два колектива от Военноморското училище бяха отличени с награда „Варна“. Това са  творческите екипи с ръководители проф. д-р Юрий Дачев и проф. д.т.н. Николай Джагаров, които получиха признанието съответно в сферата на обществените и на техническите науки.

Носителят на отличието в областта на обществените науки е проф. д.ю.н. Иван Русчев от Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър“.

В системата на предучилищното и основното образование наградените са 11 личности и колективи. Трима ученици и трима учители получиха индивидуални награди. С престижното отличие бяха удостоени и екипите на пет варненски училища и детски градини.4

Александър Русев от Първа езикова гимназия и Габриела Нейчева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ са „ученици на годината“ в областта на общообразователната подготовка. Техният връстник Пьотр Нестеров от Спортното училище „Георги Бенковски“ е носител на приза „ученик на годината” в областта на професионалната подготовка.

„Учител на годината” в областта на обслужващите звена стана Галина Станишева, старши учител по музика и диригент на детски хор „Добри Христов“ в ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна. Учителката по история и цивилизации в Първа езикова гимназия Нела Димова взе наградата в категория „Учител на годината” в областта на средното образование. Христинка Тодорова, главен учител по професионална подготовка във Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“,

В раздел „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование“ награда „Варна“ отиде при ДГ № 38 „Маргаритка“  и ДГ № 23 „Иглика“. Отличието в  категория „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена е за екипите на III ОУ „Ангел Кънчев“ и ОУ  „Петко Р. Славейков“. Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е носител на наградата в категория „Колектив на годината” в сферата на средното училищно образование и обслужващите звена.

5   9

10   24

11   23

21   14