Връчиха награди „Варна“

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, бяха раздадени тазгодишните награди „Варна“. Отличията връчиха кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов на тържествена церемония в зала „Пленарна“. Награди „Варна“ се дават на най-изявените през годината хора на науката, образованието, културата и изкуството.Nagrada_Varna

„С успехите си доказахте, че сте хора с буден ум и най-вече с големи мечти. Вие сте пример за всички нас, защото зад вашите успехи стои усърден труд, силна вяра, много отдаденост. Вярвам, че постиженията Ви ще бъдат вдъхновение за много млади хора. Благодаря, че давате много не само на Варна, но и на България!“, изтъкна на церемонията председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той пожела на наградените да останат отдадени на каузата и да не спират да прославят града ни.

С решение на ОбС-Варна тази година с награди „Варна“ са удостоени 26 личности и колективи.

P1080777Носители на награда “Варна” за култура

Голямата награда „Варна“ тази година е за Венцеслав Антонов. Той получава признанието за изложбата си в галерия „Графит“ през ноември 2016 г., за извеждане на „Биеналето“ на световен подиум и за цялостно творчество.

В раздел „Литература“ отличията са за Ангел Ангелов – за издадения му роман „Пътуването“, и за Юлиян Янков – за книгите му „Романтика за динозаври“ и „Строителите на случайностна България“ – есета (в съавторство с Деян Михайлов).

В категория „Изобразителни изкуства“ приз получават Лора Борисова и Димитър Борисов за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

Победителите в раздел „Театър“ са Гергана Арнаудова – за блестящото й изпълнение на главната роля Мадам Злата в постановката „Криворазбраната цивилизация“, и екипът на Държавен куклен театър-Варна – за спектакъла „Мечо Пух“.P1080932

Отличията в раздел „Музика“ отиват при Емил Диканаров – за активно пропагандиране на българска музика в чужбина и преподавателска му дейност, и при Неждет Ахмед – за изключителния му принос за развитието на музикалния фолклор, както и за преподавателска и изпълнителска дейност в инструменталния фолклор.

Екипът на Държавната опера към ТМПЦ – Варна триумфира в раздел „Музика“. Признание получават постановъчният екип и изпълнителите – симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа, за световната премиера на „Граф Монте Кристо“, мюзикъл по едноименния ром на Александър Дюма.

В категория „Журналистика“ победител е Татяна Капричева. Тя е отличена за високия й професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

В разделите „Танц“, „Кино“ и „Архитектура“ нямаше номинации.

Nagrada_Varna_1Носители на награда “Варна” за наука и образование

В областта на хуманитарните науки Индивидуална награда за проф. д-р Стефан Пеев за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на денталната имплантология, за създаването на и ръководството на първия в страната университетски медико-дентален център към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

Колективна награда за Факултет „Обществено здравеопазване“ към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна за разработване, въвеждане и акредитиране на три нови образователни специалности през 2016 г. – „Опазване и контрол на общественото здраве“, „Оптометрист“ и „Логопедия“.Nagrada_Varna_3

В областта на природните науки Индивидуална награда – няма номинации

Колективна награда за научния колектив на доц. д-р инж. Георги Киров, гл. ас. д-р инж. Любомир Камбуров и ас. д-р инж. Георги Червенков за високи постижения в патентната дейност и значителен международен научен принос.

В областта на обществените науки Индивидуална награда за проф. д-р Станислав Иванов за изключителната му научна продуктивност, която го поставя на първо място в страната сред преподавателите в областта на туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания.

Колективна награда за научен екип с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева за създадения нов образователен проект „Българо-норвежка образователна програма“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ и BI “Norwegian Business School”.

P1080787В областта на техническите науки Индивидуална награда за доц. д-р инж. Кристина Близнакова за високи постижения в областта на биомедицинското инженерство и за изследването на нови методи и технологии за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза.

Колективна награда за научен колективен с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров за изпълнението на инвестиционния проект „Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари“. Номинациите на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

Ученик на годината в областта на общообразователната подготовка – Виктор Мирев – ученик от XII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от XIX Национална олимпиада по астрономия в Кюстендил, златен медалист при отборно класиране на националния отбор на България в международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.P1080825

Ученик на годината в областта на професионалната подготовка – Христо Христов – ученик от IX клас в Спортно училище „Георги Бенковски“, състезател по вдигане на тежести. Носител на три златни медала – в изхвърляне, изтласкване и двубой, като в двете дисциплини – изтласкване и двубой, постави европейски рекорди на Европейското първенство за кадети до 15 години в Полша. Носител на три златни медала в категория 94 кг. на Световното първенство за кадети до 17 г. в Тайланд.

Учител на годината в областта на предучилищното образование – няма номинации

Учител на годината в областта на обслужващите звена – Ева Божурова, старши учител по астрономия в Център за подкрепа на личностно развитие – Астрономическа обсерватория и планетариум „Николй Коперник“. Има изключителен принос за поддържане на високо качество на българското образование по физика и астрономия.

Nagrada_Varna_4

P1080800Учител на годината в областта на основното образование – Недко Царев – учител в ОУ „Антон Страшимиров“, утвърдил се като отличен учител по музика с инструмент гайда. Получил приза „Най-добър музикален педагог“ от XXIII Национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ и специална награда на кмета на Варна за Детски народен оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“.

Учител на годината в областта на средното образование – Тодор Янковучител по информатика и информационни технологии в Частна профилирана гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Води школи по програмиране и дигитални компетентности, роботика, подготвя за международно сертифициране в областта на хардуера и компютърните мрежи, в областта на приложния софтуер и програмирането.NV_1

Учител на годината в областта на професионалната подготовка – Крум Крумов – дългогодишен учител по спорт „Лека атлетика“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Възпитаниците му имат успешни изяви на международни и държавни турнири. На държавните първенства шестима негови ученици са спечелили общо 20 медала.Nagrada_Varna_5

Колектив на годината в областта на предучилищното образование – ДГ № 38 “Маргаритка“ – активен участник и инициатор е на прояви на местно, национално и международно равнище.

Колектив на годината в областта на основното училищно образование и обслужващите звена – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – за амбициозната и високо професионалната работа на целия колектив. P1080803

Колектив на годината в областта на средното училищно образование и обслужващите звена – Средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“ – с принос за утвърждаване и издигане авторитета на варненската образователна система. Учители и ученици имат активно участие и многобройни награди в международни, национални и регионални форуми в областта на образованието, науката и културата.

P1080842P1080798P1080973P1080874P1080938P1080940

P1080899P1080950

P1080953P1080990