Лекарският съюз благодари на местния парламент за подкрепата за варненското здравеопазване

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна благодари на Общинския съвет за подкрепата, която оказва на варненското здравеопазване. Това стана на среща, посветена на последствията от драстичното намаление на средствата за болнична помощ във Варна и областта. „Благодаря за незабавните действия на местния парламент, който бе като отряд за бързо реагиране“, изтъкна председателят на РК на БЛС проф. д-р Радослав Радев, по чиято инициатива бе организирана срещата.

В началото на месеца Общинският съвет в морската столица прие декларация, с която категорично застана зад лечебните заведения в града. „Финансовата рамка на РЗОК-Варна за 2017 г. следва да бъде коригирана. Тя трябва да е поне равна на миналогодишната, за да може да се изпълнят целите и задачите пред здравеопазването във Варна и областта“, се казваше в декларацията.

P1080760Днешното събитие събра на една маса членове на Общинския съвет, варненски народни представители, ръководството на РК на БЛС и РЗОК. От местния парламент своята готовност за намиране на решение на проблема изразиха председателят Тодор Балабанов, заместникът му и председател на социалната комисия д-р Лидия Маринова, както и доц. Антоанета Цветкова, която оглавява комисията по здравеопазване.

По време на срещата отново бе зададен въпросът защо се налагат финансови рестрикции, при условие че има увеличение на бюджета на НЗОК със 154 млн. лева.
P1080745Участниците бяха единодушни, че бюджетът за Варна за 2017 г. в размер на близо 19 млн. лева категорично не е достатъчен за болниците в града, в които се лекуват и пациенти от цяла Североизточна България. Те изразиха недоумение защо при сегашните разчети на варненец се падат по 160 лв. за лечение, а на жителите на Пловдив и Плевен например – съответно по 311 и 209 лв. Методологията за определяне на бюджета на НЗОК следва да бъде променена, категорични бяха те.
Представителите на държавата и на местната власт изразиха надежда, че с общи усилия ще успеят да защитят интересите на варненското здравеопазване.