Заседание на ПК”Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места”

През 2017 година ще бъде даден старт на цифровизацията на техническия архив на Община Варна и районите. Процесът ще е дълъг, но намерението на администрацията е да се създаде електронен архив, който да стане публичен. Това стана ясно по време на днешното заседание по време на днешното заседание на ПК “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” към Общинския съвет. В бюджета за тази година са предвидени 66 000 лева, които са крайно недостатъчни, но ще бъде направена първата крачка, обяви по време на заседанието главният архитект на Варна Виктор Бузев.
Той съобщи още, че до лятото градът може да има обновен Младежки дом. Проектът на победителя в конкурса, включва фасадна реконструкция и осигуряване достъп до покрива на сградата, е напълно реалистичен и може да бъде изпълнен в рамките на 3-4 месеца.
В началото на април проектът за нова сграда на регионалната библиотека „П. Славейков“ трябва да бъде докладван на експертен съвет. С изготвянето на документа ще бъде ясна и количествено-стойностната сметка на обекта, допълни главният архитект.Изпълнението на проекта за нова библиотека на Варна е сред приоритетите на общинската администрация през 2017 година. Друга цел е разширяването на гробищния парк в с. Тополи.
На днешното си заседание комисията по архитектура към Общински съвет- Варна одобри програмата за проектиране на обекти за 2017 г., която възлиза на близо 3,67 млн. лева.