Номинациите за Награда „Варна“ в областта на културата

P10809327-членно жури в състав Димитър Чутурков, Ангел Дюлгеров, арх. Мартин Христов, Стоян Стоянов, Евгения Паскова, доц. д-р Мария Кърджиева и Виолета Тончева, определи тазгодишните номинации за Награда „Варна“ в областта на културата. Предложенията се дават от граждани и неправителствени организации.

За носител на Голямата награда „Варна“ е номиниран Петър Тодоров – за създаването на 8-томната поредица „Енциклопедии Варна“, и за приноса му в културния живот на града. Предложението е направено от Юлиян Атанасов и група дейци на културата.

В раздел „Литература“ е номиниран Валентин Димитров – за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“. Предложението е направено от Сдружение на писателите – Варна.

В раздел „Изобразително изкуство“ номинация получава Венелин Иванов –  “за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”. Предложението е направено от Сдружение на художниците – Варна.

В раздел „Театър“ са номинирани екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо. Индивидуална номинация – за Стоян Стоянов за яркото актьорско постижение в ролята на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек. Nagrada_Varna

Номинацията за колективната награда е направена от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. Предложението за Стоян Стоянов е от инициативен комитет, в състав Наталия Чешмеджиева, Иван Кръстев, Мариета Бобева, Вилиана Иванова и Йоланта Райкова.

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин. Номинацията е издигната от директора на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева – за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“, и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир. Предложението е направено от инициативен комитет в състав Даниела Димова, Станчо Веков, Венцислав Антонов, Бистра Варнева, Вера Стойкова, Виктория Минчева.

Екипът на БНР – Радио Варна получава номинация в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна. Предложението е направено от Румяна Петрова – директор на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“.

Няма номинации в разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“.

Решенията за удостояване с Награда “Варна” се взимат от жури в състав от 7 души, избрани от ПК “Култура и духовно развитие” по предложение на председателя на комисията Димитър Чутурков, след предварително съгласуване с директора на дирекция “Култура и духовно развитие”, най-късно до 1 март на текущата година. То се състои от творци от различни изкуства, критици, организатори, мениджъри, общественици, живеещи във Варна. Председател на журито е председателят на ПК “Култура и духовно развитие”.

Статут за присъждане на Награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата

Всички постъпили предложения – https://varnacouncil.bg/nagrada-varna-2020-g/