Новата местна власт във Варна положи клетва

61Новият кмет на Варна Благомир Коцев и новоизбраните общински съветници положиха клетва на първото заседание на местния парламент. В препълнената зала „Пленарна“ те заедно с кметовете на райони и кметства се заклеха да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от Варненската община и да работят за тяхното благоденствие.

Тържественото заседание бе открито от временно изпълняващия длъжността кмет Пейчо Пейчев. „Отговорността, която Вие днес поемате пред гражданите на Варна, е изключително сериозна и безспорна. Тя ще Ви води и ще бъде Вашият съдник в бъдещите Ви решения. Убеден съм, че с работа, упоритост и с взаимни компромиси през следващите четири години ще надградите постигнатото, за да продължи Варна да се развива като модерен, съвременен европейски град, град на знанието, на иновациите, на високотехнологичната икономика“, изтъкна Пейчев. Той пожела на новия кмет и общинските съветници да се грижат за Варна и гражданите й така, както се грижат за своя дом и децата си.11

Приветствие към местните депутати отправи и областният управител на Варненска област Андрияна Андреева. По думите й символите на властта през следващите четири години трябва да бъдат вярност, отдаденост, готовност, любов. „Различията трябва да Ви обединяват, защото Варна е над всичко. Добре е да знаете, че несъгласията между Вас са продуктивни, в тях има сила и посока, а посоката е само една – просперитет на Варна. Това, което може да Ви направи силни, е взаимодействието. Работете заедно, защото Варна е над всичко. Дайте всичко от себе си, за да може да има вяра на всички варненци във властта. Сложете на масата всички приоритети и се фокусирайте върху стъпките, с които ще ги изпълните – образование и здравеопазване, инфраструктура и чистота, културни политики и туризъм, иновации и работа, особено за младите хора“, посочи Андреева, след което  връчи символите на властта – ключ и кметска огърлица, на новоизбрания кмет.

84От трибуната в зала „Пленарна“ Благомир Коцев заяви, че  Варна е град, който има огромен потенциал. „Ние трябва да направим всичко възможно да го реализираме. Това означава да привлечем нови инвестиции, да повишим качеството на живот чрез по-добри доходи, да се инвестира в сектори, които могат да развият икономиката ни и да дадат една добавена стойност като нови технологии и  иновативни производства. Всичко това е важно, за да може нашите деца да остават във Варна и след като завършат университетите да се реализират и да отглеждат децата си тук. Това са огромните цели пред нас и смятам, че ние всички заедно, независимо от нашите партийни принадлежности и различия, трябва да намерим общия път за доброто на града ни. Надявам се, че Варна ще има много добро управление и съвместно с всички Вас ще направим Варна един успешен град и най-добрия град в България, защото го заслужава“, допълни Коцев.7

Поздравителен адрес към новата местна власт отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. „Представителите на светата църква винаги са се стремели да поддържат добрите и благословени взаимоотношения между институциите. Дълбоко се надяваме, че традиционно добрите взаимоотношения между общинското ръководство и ръководството на Варненската и Великопреславска епархия ще продължат с добър успех за просперитета на Варна. Пожелаваме здраве, благодатен успех, търпение и мъдрост във Вашата високоотговорна работа за благото на морската ни столица“, се посочва в поздравителния адрес, който бе представен от отец Дончо.49

След края на церемонията по полагане на клетва бе открито първото заседание на местния парламент, което беше водено от най-възрастния общински съветник и през този мандат Димитър Чутурков.

В дневния ред фигурираше една единствена точка – избор на председател на местния парламент. Издигнати бяха кандидатурите на Николай Стефанов от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и на Николай Костадинов от ПП „Възраждане“. След тайно гласуване нито един от 22двамата номинирани не събра необходимия брой гласове – 26.

С решение на Общинския съвет беше насрочено ново заседание за 18:35 часа със същия дневен ред. Ако отново не бъде избран председател, с решение на Общинския съвет, председателстващият трябва да насрочи поредно заседание със същия дневен ред до три дни от предишното заседание. Според действащия правилник за дейността на Общинския съвет  отново се допуска възможност за ново заседание в същия ден до два часа след несъстоялия се избор. Тези процедури се прилагат до редовен избор на председател на Общинския съвет.

В местния парламент за мандат 2023-2027 са представени 12 политически формации. От общо 51-членния състав по осем общински съветници имат ГЕРБ и коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Седем са представители на ПП „Възраждане“, следвани от коалиция „Алтернативата на гражданите“ – шест. ПП „Земеделски съюз Александър Стамболийски“ и местна коалиция „Български гласъ“ имат по петима общински съветници, а  „БСП за България“ и ДПС – по трима. ПП „Има такъв народ“ и „Левицата!“ имат по двама представители. СДС и местна коалиция „Свобода“ са с по един съветник в ОбС-Варна. Най-младият общински съветник е Симеон Тодоров на 21 г.

33   78

92   88

95  96

106  107

111  113