Община Варна ще подпомогне 21 двойки с репродуктивни проблеми

smart

21 двойки от Варна с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общината, реши комисията по здравеопазване към Общинския съвет. 10 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка. Другите двойките ще получат по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации. Общата отпусната сума е в размер на 57 000 лв. Четири от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 112 варненци на обща стойност 45 850 лв. 2 500 лв. ще бъдат предоставени на млада жена за използвани консумативи и храна за ентерално хранене. По 2 000 лв. ще получат две деца. Едното е с диагноза Детска церебрална парализа и му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Другото дете страда от рядко заболяване и се нуждае от специална лечебна храна. Съветниците гласуваха също 1500 лв. за предстоящо експериментално лечение на варненец със стволови клетки. На 40 души беше отказана помощ, тъй като те са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното си зааседание общинските съветници дадоха положително становище за отпускането на финансови средства за закупуване на рентгенова тръба, корпус и система за дигитализация на рентгеновите изследвания за ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“. Рентгеновия апарат е повреден, с което се блокира работата на лекарите в центъра.