Общинският съвет заседава извънредно заради новата програма за саниране

4Общински съвет – Варна се събира на извънредно заседание, което ще започне в 10:30 часа в зала „Пленарна“. Поводът е новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради.

Съветниците трябва да приемат правилата, при които сдруженията на собствениците ще могат да кандидатстват за общинско финансиране за изготвяне на технически паспорти на сградите и обследване за енергийна ефективност. Тези документи са задължителна част от процедурата за безплатно саниране. За да може повече блокове във Варна да се включат в програмата, общината реши да подпомогне сдруженията на собствениците, като им предостави общинско финансиране за изготвяне на нужната документация.

На днешното заседание местният парламент следва да одобри и разпределението за 2023 г. на преходния остатък, в т.ч. от целева субсидия за капиталови разходи, от общински приходи и от банкови заеми. Община Варна приключи бюджетната година с над 59,2 млн. лева преходен остатък от държавни и местни дейности и от дофинансиране на държавни дейности.

Общинските съветници ще гласуват също промени в свое решение, касаещо таксиметровия бранш. Корекциите се налагат заради липсата на приет държавен бюджет.

Заседанието ще се излъчва и онлайн. То може да се проследи през YouTube канала на ОбС-Варна.