Очаква се значителен ръст на приходите от туристически данък

15Много успешен туристически сезон отчита Община Варна. Приходите от туристически данък до средата на август възлизат на 3,6 млн. лева при заложени 4 млн. лева за цялата година. Това стана ясно в началото на десетото юбилейно издание на Черноморския туристически форум, който бе открит днес в морската столица.

Общинският съвет беше представен от председателя на ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ Марица Гърдева. Гости на форума бяха зам.-министърът на туризма Милко Теофилов, Илиян Карагьозов – зам.-областен управител, както и зам.-кметът Коста Базитов. На събитието присъстваха още почетният председател на Варненската туристическа камара проф. Марин Нешков, Димитър Дичев – председател на Сдружение за култура и туризъм на Българския Североизток, Жельо Душев – председател на Варненска туристическа камара.

Очаква се преизпълнението на туристическия данък да е много по-голямо, изтъкна Марица Гърдева. Тя уточни, че постъпленията от този налог в местната хазна от началото на годината до средата на август се равняват на сумата, събрана за цялата 2015 г.

Зам-кметът Коста Базитов каза, че Варна разширява присъствието си на международни туристически изложения с още три и техният брой вече е над 20. Една от страните, с които морската столица ще задълбочи сътрудничеството, е Португалия. По думите му добрите резултати в областта на туризма се дължат както на увеличения брой полети и богатата културна програма, така и на разширяването на предлаганите услуги.8

Ръст на туристите във Варна има, категорични са специалистите, но обобщени данни все още липсват. Зам.-министърът на туризма Милко Теофилов съобщи, че от началото на годината около 450 000 чуждестранни гости са нощували в места за настаняване с десет и повече легла във Варна, което представлява увеличение с 1,5% спрямо същия период на миналата година. „Ако говорим за приходи, ръстът е 11,8%, което показва, че туристът харчи повече“, добави Теофилов.

Статистиката сочи, че на национално ниво за периода януари – юли 2017 година общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 4,92 млн., като това е ръст със 7.2% спрямо същия период на миналата година.

Темата на десетото издание на Черноморския туристически форум е „Местната идентичност и глобалния туризъм“. Организатори на събитието са Варненската туристическа камара, Община Варна и Министерството на туризма.

На форума има представители на Германия, Виетнам, Южна Африка, Азербайджан, Украйна. Участие са заявили 16 български общини, както и 16 висши училища. Традиционни участници са представители на туристически центрове, туроператори, хотелиери, ресторантьори.

2   5

9   4

6   1

12   10

14   13

11   3