Председателят на Общинския съвет се срещна с посланика на Азербайджан

P1110330Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов се срещна с посланика на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Наргиз Гурбанова, която е на посещение във Варна. По време на разговорите председателят запозна госта си с работата и отговорностите на местния парламент.  Обсъдени бяха и възможностите за по-активно сътрудничество в сферата на туризма, образованието, културата.

„Варна като туристически дестинация е изключително популярна в Азербайджан. Хората я познават още от времето на социализма, когато са идвали на почивка“, изтъкна Н. Пр. Гурбанова, която изказа добрите си впечатления от морската столица. По думите й през миналата годината около 16 000 неорганизирани туристи от Азербайджан са посетили България и възможностите за туристически обмен са огромни.

Председателят на Общинския съвет се съгласи, че има голям потенциал за надграждане на взаP1110335имоотношенията между двете страни, които тази година отбелязват 25-годишен юбилей от установяването на дипломатически отношения.  Той откликна на поканата на дипломата за сътрудничество и изрази готовността си за подкрепа на различни инициативи.

Една от тях е Седмицата на азербайджанската култура, която предстои да бъде организирана следващата година във Варна по повод 100-годишнината от създаването на Демократична република Азербайджан и 120-годишнината от възникването на азербайджанското кино. Тодор Балабанов се ангажира да съдейства, за да може да се случи това събитие, с което жителите и гостите на Варна да се запознаят с живота и традициите на азербайджанци.

Друга тема на разговорите бяха възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на образованието и науката. Н.Пр. Гурбанова сподели, че през ноември планира отново да посети Варна, за да се срещне с ректори на варненски университети. Амбицията й е и да съдейства на студенти от Азербайджан да дойдат на стаж в България. По думите й около 50 млади хора в Славянския университет в Баку изучават българска литература и история.

Председателят на Общинския съвет използва възможността чрез посланика отново да покани във Варна кмета на азербайджанския град Гянджа, от който официално приехме титлата Европейска младежка столица за 2017-та година. „Чрез Вас искам да кажа на  кмета на Гянджа, че е добре дошъл и ще се радвам да го посрещнем във Варна“, изтъкна Тодор Балабанов.