Отбелязваме 136 г. от Съединението на България

DSC00850

   136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия беше отбелязана във Варна. По традиция граждани и официални лица поднесоха цветя и венци пред  барелефа на Княз Александър Батенберг, поставен на сградата на Държавния архив във Варна. В знак на признателност, от името на Общински съвет-Варна,  цветя бяха положени от председателя на Съвета -Тодор Балабанов. Сред официалните лица бяха областният управител на град Варна, командирът на Военноморските сили, директорът на ОДМВР-Варна, евродепутати и районите кметове. Празника уважиха също и представители на държавни и общински институции, граждански сдружения и организации. В деня на празника почит беше отдадена и пред монумента на героите загиналите в Сръбско-българската война.

На 6 септември 1885 г., на емблематичния за Варна пл. „Независимост“, Княз Батенберг оповестява, че Южна България се присъединява към Северна България и призовава „Да подкрепим с оръжие в ръка това народно дело!”. С акта на Съединение българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено. Това е първата стъпка към решаване на българския национален въпрос, която превръща България в най-голямата балканска държава за онова време.

По повод празника, тази година е организирана и безплатна пешеходна туристическа обиколка с професионален екскурзовод на български език. Организатори са Туристически информационен център към Община Варна и Съюзът на екскурзоводите.

 

DSC00885 DSC00893
DSC00867 DSC00864
DSC00863 DSC00850
DSC00877 DSC00899
DSC00907 DSC00906