Улица на занаятите във Варна бе открита от председателя на ПК”Туризъм, търговия и рекламна дейност” Марица Гърдева

Първата Улица на занаятите бе открита във Варна. Лентата прерязаха Марица Гърдева – председател на ПК“Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към Общински съвет – Варна и Недко Радев – изпълнителен директор на ОП“Пазари“. Гости на събитието бяха зам.-кметът Коста Базитов, Соня Георгиева – директор на дирекция „Туризъм“ към Община Варна, Павлин Косев – председател на ВАРХ, общински съветници и гости.

Новата атракционна зона е разположена в района на Централния пазар и се очаква през лятото да е сред притегателните места в града.   На площ от девет павилиона на ул. „Дрин“, включващи стъклопис, иконопис, грънчарство, тъкачество, плъстене, гравьорство, дърворезба, изработка на накити и демонстриране на мозаечна -смесена техника,  майстори занаятчии ще показват своите умения.

Улицата на занаятите ще дава възможност на жителите и гостите на Варна не само да се запознаят отблизо с тънкостите на българските традиции, но и сами да изработят глинени съдове, картини от морски камъчета, пъстроцветни черги, дялани уникати от дърво и много други интересни предмети. Павилионите са предоставени за безвъзмездно ползване, като занаятчиите ще заплащат единствено консумативите си за месеца.

Зоната е създадена по инициатива на председателя на Комисията по туризъм към Общински съвет – Варна, Марица Гърдева. Идеята й е тя да се развие като туристическа атракция, която да върне интереса на туристите към пазарите. „Това е едно прекрасно място, което ще представя нашите традиции пред чуждестранните ни гости. Ние трябва да сме горди, че сме българи, защото когато надникнем в тези занаятчийски павилиони не може да не се развълнуваме от красотата, която сътворяват нашите майстори, които пазят традицията жива“, заяви Гърдева. Според нея привличането на туристи в тази част на града ще подпомогне както малкия и среден бизнес, така и Общинското предприятие „Пазари“.

Занаятчиите на ул.“Дрин“ са одобрени след конкурс от комисия, начело с художника и носител на награда “Варна” – Венцислав Антонов, и членове от туристическия бранш. В надпреварата предимство са имали кандидатите, владеещи чужди езици.

Предвижда се Улицата на занаятите да действа до 30 октомври,а плановете са догодина инициативата да започне на 1 май и да се превърне в традиционна.

     
     
 P1090798