Предстои избор на изпълнител на новата сграда на варненската библиотека

3До няколко седмици предстои да бъде пусната процедурата за избор на изпълнител на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. Новината съобщи кметът Иван Портних на откриването на международната конференция „Визия за европейското културно наследство 2025“, която се провежда под патронажа на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Събитието, чийто домакин е варненската библиотека, уважиха заместник-министърът на културата Румен Димитров, областният управител Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, народни представители и др. Сред ключовите гости на форума са Хари Фервайен, изпълнителен директор на фондацията “Европеана”, и проф. Пиер Луиджи Сако, специален съветник на еврокомисаря по образованието и културата Тибор Наврачич.

„Гордеем се с факта, че нашата библиотека бе първият участник от България в Европеана и до момента генерира огромен брой записи, които съхраняват историята и културата на Варна и България“, изтъкна кметът Иван Портних. 2

Той припомни, че Варна е първият град в България, който от 30 г. ще строи нова библиотека. „Вярвам, че с общи усилия Варна ще има свое ново модерно културно пространство. А дигитализацията на книжното богатство ще продължи да бъде част от стратегията на Община Варна за съхраняване на културното богатство на Варна“, допълни градоначалникът.

Срещата е принос към Европейската година на културното наследство и е в съответствие с ключовите приоритети на българското председателство в областта на културата. Целта на форума е да изработи визия за развитие на дигиталното европейско културно наследство в следващата многогодишна финансова рамка.

9Повече от 80% от европейските граждани смятат, че културното наследство е важно лично за тях и за Евросъюза. Според три четвърти от анкетираните държавите трябва да отделят повече средства за културното наследство, изтъкна пред присъстващите еврокомисарят Мария Габриел. По думите й опазването и разпространението на общото културно наследство е показател за способността на Европа да живее в хармония с основните си ценности. „Бъдещето на свободните, демократичните и приобщаващите общества зависи от нашата способност да защитим културното си наследство“, посочи тя.

Мария Габриел каза още, че понастоящем в сектора на културното наследство на Европейския съюз работят 300 000 души, като в ЕС има близо 8 млн. работни места, които са косвено свързани с него. Всяко от преките работни места в сферата на културното наследство осигурява още 27 непреки, допълни еврокомисарят.

В рамките на конференцията Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ получи най-високото отличие на Министерството на културата – почетен знак „Цар Симеон“, който зам.-министър Румен Димитров връчи на директора Радка Калчева.

4   6

10   5