Скулптура на капитан предстои да бъде поставенa на Морска гара

3(2) Скулптурен ансамбъл „Последният мостик на стария капитан” предстои да бъде поставен на Морска гара във Варна. Съветниците от комисиите по „Архитектура и градоустройство“ и по „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет дадоха съгласието си за монтиране на скулптурата, която представлява събирателен образ на българския морски капитан.

Проектът е преминал през всички необходими процедури. След одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата, стана ясно на днешните заседания на двете комисии.

Идеята за създаването на ансамбъла е на фондациите „Преприемчив европеец” и „Старият капитан разказва”. Скулптурата е реализирана изцяло със средства на инициаторите и дарители. Неин автор е скулпторът Венцислав Марков.7(1)

„Ансамбълът включва метална пейка, на която е седнал старият капитан, вперил поглед към пристанищния фар. Скулптурата ще е излята изцяло от бронз и в седнало положение ще бъде с височина около 1.60 метра“, поясни Венцислав Марков пред членовете на ПК „Култура и духовно развитие“.

Старият капитан ще бъде с българска капитанска униформа и с нагръдните знаци на своята длъжност. В двете си ръце ще държи бинокъл.

„Морската ни столица заслужава своя символ. Корабоплаването и свързаните с него морски кадри са неделима част от визитката на нашия град и са важна част от родната ни икономика“, аргументират се инициаторите.

2(1)  4(3)   1 (1)