Общинският съвет прие актуализацията на бюджета, Варна разполага с рекордните 348 млн. лв.

5Варна е с рекорден за историята си бюджет от 348 млн. лв. На днешното, 22-ро поред, заседание Общинският съвет гласува актуализацията на бюджета за 2017г., в резултат на която одобрената в началото на годината макрорамка от 270,7 млн. лв. беше завишена със 78 млн. лева. Ръстът се дължи основно на получените от правителството 85 млн. лева за изграждане на бул. „Левски“ и пробива на бул. „Сливница“.

Рекордна е и капиталовата програма с бюджетни средства за тази година. След корекциите в макрорамката тя възлиза на 111 млн. лева при първоначално заложени близо 29 млн. лева. За реализацията на инфраструктурни проекти ще бъде основната част от разходите по програмата.

С пълно единодушие общинските съветници взеха решението Варна да помогне на пострадалите от наводнението в Бургаско в края на октомври. Те гласуваха от местния бюджет да бъдат отпуснати 90 000 лева.

Единодушно беше подкрепено и предложението да се предоставят средства за закупуване на топли дрехи за деца от социални домове във Варна. Зимни якета ще получат 38 деца от Дом „Княгиня Надежда“ и ЦНСП „Другарче“ и „Изгрев“.

Съветниците дадоха съгласието си Варна да се включи като партньор в европроект за въвеждане на товарни велосипеди. От България морската столица ще е единственият участник в проекта, който ще приеме новаторските решения на европейски градове пионери в колоезденето, като Копенхаген, Осло, Виена, Берлин и др.3

В навечерието на 8-ми декември Общинският съвет гласува и номинациите за годишните поименни награди, които Община Варна дава на студенти от варненските висши учебни заведения за постигнати високи резултати. Награждаването ще се състои на 5 декември 2017 г. от 11:00 часа във фоайето пред зала „Варна“ в Общината.

Съветниците одобриха и преместването на учениците от СУ “Димчо Дебелянов” в други училища. То се налага заради мащабен ремонт, който започва в училището и се очаква да приключи през юни 2018 г. СУ „Димчо Дебелянов“ е един от 10-те обекта от образователната инфраструктура, които предстои да бъдат основно ремонтирани с европейски средства по ОП „Региони в растеж“.

Местният парламент даде своя вот за отпускането на 40 500 лева на 15 двойки от Варна с репродуктивни проблеми. С тях броят на варненските семейства, подпомогнати по общинската инвитро програма от началото на годината, става 64. Те са получили общо 158 000 лева от местния бюджет.

С решение на Общинския съвет 18 улици в селищно образувание „Летището“ към кметство Звездица ще бъдат кръстени на български летци, сред които българските космонавти генерал-лейтенант Георги Иванов и генерал-майор Александър Александров. Решението е изцяло съобразено с желанието на жителите на местността, където през Втората световна война е имало военно летище.

На днешното заседание бяха одобрени и нови срокове за кандидатстване на първа и втора програмна сесия на фонд „Култура“. Първата сесия за набиране на проектни предложения ще бъде открита на 4 декември 2017 г. и ще продължи до 5 януари 2018 г. Втората сесия е насрочена за периода 12 февруари – 12 март 2018 г.

Общинските съветници включиха автобусна линия №409, която се движи по маршрута Аксаково – к.к. „Златни пясъци“, в транспортната схема на Варна. С тяхно решение автогарата в града остава само една – тази на бул. „Владислав Варненчик“ 158. Тя ще бъде начална, междинна или крайна спирка по маршрута на всички автобусни линии от областната и републиканската транспортна схема.

Заседанието продължава утре – 1 декември.

6   2

1   9

   11  12